Max Tack PR

'onsterfelijk de mens, die zijn tijd overleeft'

 


AUTOBIOPROZIE
beschrijving van een turbulent leven in proza en poëzie

'Mijn gedichten verbind ik met stukjes proza. Noodzakelijk voor een doorgaande verhaallijn. Natuurlijk begin ik bij mijn geboorte. Ik stop bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Vijfenzestig enerverende jaren waarin van alles gebeurde. Ze zo zijn gegaan als ze zijn gegaan in vreugde, verdiet, met pijn en vol geluk. Ik zou ze niet willen overdoen.'

Ruud legt uit dat hij aan zijn 6e bundel werkt. Een afwijkende bundel, want niet geheel in dichtvorm. Een autobiografie in gedichten en proza. Saillante momenten uit een turbulent leven plakt hij aan elkaar met verbindende tekstjes. Zo ontstaat een unieke autobiografie die met een neologisme als: 'autobioprozie' beter wordt aangeduid. Ruud gebruikt hiervoor reeds bestaande, door hem geschreven, gedichten aangevuld met enkele nieuwe. De gedichten krijgen een plaats op zijn tijdlijn.

De bundel - waarvan hij de titel nog niet wil onthullen - is in de eindfase.


Ook in 2015 weer natuurlijk ontspannen op Terschelling!

Elke dinsdag- en donderdagochtend - en op verzoek op de zondagochtend - kun je een onvergetelijke destresswandeltocht maken door de Terschellingse natuur, waarbij de flora en fauna alsmede de cultuur en de (natuur-)poëzie van Ruud leidende motieven zijn.

Aanmeldingen en inlichtingen:

rechtstreeks telefonisch (0562850320/0683333582)
of via VVV Terschelling
en per e-mail.

GETIJTOCHT
start: 10:00 uur
duur wandeling: 2 - 2,5 uur
groepsgrootte: <12
nazit in de tuin met koffie/thee
Deelnamekosten: € 7.50 p.p.
Reserveren gewenst!

Zie verder hierna: ....... met de dichter op stap .......


'Getijtocht' op de fiets

In het verlengde van het succes van de 'Getij-wandeltochten', verzorgt Ruud - op verzoek - alleen op zondagochtenden 'Getijtochten' op de fiets of indien gewenst per voet. Gedurende een ruim 2 uren durende fietstocht worden verschillende bijzondere plekken op Terschelling bezocht, waar Ruud letterlijk en figuurlijk bij stilstaat. Uiteraard draagt hij tijdens de fietstochten voor uit eigen werk en legt hij een duidelijke relatie tussen het eiland Terschelling en zijn poëzie.

Enkele reacties van 'badgasten':

'Ik wist niet wat ik van de 'Getijtocht' moest verwachten, maar het was een zeer bijzondere ervaring!'

'Deze tocht geeft mij een ander, zeer aangenaam beeld van Terschelling'

'Een tocht met diepgang!'

'De mix van natuur, cultuur en poëzie sprak mij aan. Ook bespeurde ik een element zoals bij 'De Wandeling'.

'Een aanrader voor wie zijn zintuigen open wil zetten'.SCHELPZAND, een uniek project

Poëzie, Alzheimer, hersentumor, een uniek verzoek, ingrediënten voor een bijzondere dichtbundel.
Ida de Vries, dichteres op Terschelling, kreeg zeer nabij met Alzheimer te maken. Haar partner werd er door getroffen. Een niet tegen te houden geestelijke en lichamelijke aftakeling zet in. Machteloosheid dringt zich op. Eenzaamheid treedt in. Maar gelukkig kan zij haar diepste emoties kwijt aan het papier.
Maar dacht zij haar man nog lang te kunnen begeleiden, het pakte anders uit. In 2011 werd er een agressieve hersentumor bij haar geconstateerd. Enkele maanden daarna overleed zij.
Kort voor haar levenseind deed zij mij een bijzonder verzoek. Ida zou zo graag willen dat haar gedichten, na haar overlijden, in bundelvorm zouden verschijnen.

Twee jaar later ontvang ik een envelop met allerlei krabbels, notities, halve en hele gedichten, alle over de worsteling over de impact die een Alzheimerpatient op een partner heeft. En het verzoek de bundel te realiseren. Ida had mij, tijdens haar plan, reeds een titel meegegeven: 'Schelpzand'.
Ter financiële dekking organiseerde familie De Vries een fair op het ouderlijk erf. Allerlei spulletjes vonden een nieuwe bestemming. De opbrengst - € 3000,00 - voldoende om meer dan 800 bundels te laten drukken. Geheel naar de wens van de dichteres moest de opbrengst - i.d.g. ca € 8000,00 - ten goede komen aan Alzheimer Nederland.

Ik heb diep in Ida's zielenroerselen mogen kijken, de schriftelijke weergave ervan mogen corrigeren, redigeren, afschrijven en in een logisch verband mogen plaatsen. Alles zoveel mogelijk in de geest van de auteur.

Op 16 november 2013 werd 'Schelpzand' onder grote belangstelling aan het publiek gepresenteerd. De bundel viel meteen goed. Binnen een maand waren de 300 voor Terschelling gereserveerde exemplarenl uitverkocht en Alzheimer Nederland verzekerd van een gift van minimaal € 3000,00!'SCHELPZAND' is via de webwinkel van ALZHEIMER NEDERLAND verkrijgbaar.
Inclusief verzendkosten € 12,50.
'Als een kievit kiespijn heeft' als download verkrijgbaar!

Wie zowel met de gedichten als met de stem van dichter Ruud Knier wil kennismaken, kan dat sinds kort op een wel heel gemakkelijke manier doen. Ruud's luisterbundel 'Als een kievit kiespijn heeft' is namelijk bij dè downloadsite van Nederland - Luisterrijk - te downloaden.


.Klik op de volgende link: 'Als een kievit kiespijn heeft' en u heeft in enkele minuten toegang tot zowel de poëzie als de stem van Ruud Knier.... met de dichter op stap...

 

'GETIJ-TOCHTEN',
BIJZONDERE POËZIEWANDELINGEN OP TERSCHELLING

Met ingang van de maand maart verzorgt Ruud - op dinsdag- en donderdagochtenden - poëziewandelingen door de Terschellingse natuur. Tijdens een ruim twee uur durende wandeling vertelt hij allerlei wetenswaardigheden over de flora en fauna van het mooie eiland. Bovendien verhaalt hij over het ontstaan van het bijzondere landschap en belicht hij aspecten van de eilandcultuur. Op verschillende momenten declameert hij uit eigen werk, waardoor de eilandbeleving een geheel eigen dimensie krijgt. Met name vormt zijn tweede bundel - 'Gnijpend Gruimen' - de leidraad. Deze bundel, die geheel op Terschelling is ontstaan, heeft als thema 'zee'. Het thema staat voor de dichter gelijk aan 'leven'. Daarnaast declameert hij - b.v. naar aanleiding van de gesprekken die tijdens de intieme wandeling ontstaan - spontaan uit zijn overige werk.

De 'Getij-tochten' starten om 10:00 uur vanaf huis 'Getij' aan de Duinweg Midsland en eindigen daar ruim twee uren later. Er wordt in een ontspannen sfeer en dito tempo gewandeld. Ruud, die de 'Getij-tochten' als 'ervaringstochten' typeert, benadrukt dat het allerminst prestatietochten zijn.

Jaarlijks, vanaf maart tot en met de maand oktober, kunt u aan de tochten deelnemen. De groepsgrootte bedraagt hoogstens 12 personen . De deelnamekosten bedragen € 7,50 per persoon.
Iedere deelnemer ontvangt na afloop van de wandeling een poëtisch aandenken.

Een bijzondere eilandbeleving .........

Kaarten verkrijgbaar via VVV-Terschelling of rechtstreeks bij 'Getij' (Duinweg Midsland 1) Reserveren is ook per mail of per telefoon (T: 0562850320/M: 0683333582) mogelijk.

Voor groepen bestaat tevens de mogelijkheid om buiten de reguliere momenten om een 'Getij-tocht' te maken. Hierin zijn bijzondere wensen mee te nemen, zodat er een tocht op maat ontstaat.
We verzoeken u in dat geval minimaal een week van tevoren per mail of per telefoon (T: 0562850320/M: 0683333582) contact op te nemen.

'Getij' - Duinweg Midsland 1 - start- en aankomstpunt 'Getij-tochten'

 

POËZIE OP BRADERIEËN TE MIDSLAND EN WEST

Wie deze zomer op Terschelling is, kan Ruud zomaar ontmoeten op de braderieën te West-Terschelling en in Midsland. Ruud bemant daar een kraam met poëzieproducten. Naast zijn 5 uitgebrachte bundels stalt hij diverse unieke objecten uit die alle voorzien zijn van door hem geschreven teksten. Tevens kunt u daar kennismaken met zijn fotografie. Op verzoek - èn spontaan - declameert hij ter plekke uit eigen werk. Wie de dichter dus live wil aanhoren, krijgt daartoe op Terschelling de kans.‘CLOSE-UP’ in meerdere opzichten een succes!
Benefietvoorstelling levert ruim € 1000 op!

Ontmoetingscentrum ‘Het Anker’ te Zwolle was zaterdagavond 2 april even weer theaterzaal. De gesponsorde ruimte zat bomvol toeschouwers die zowel benefietvoorstelling ‘CLOSE-UP’,  alsmede de - onder dezelfde titel te verschijnen - presentatie van Knier’s vijfde bundel mee wensten te maken.  
Het publiek genoot voor de pauze van  declamatie van reeds eerder door hem gepubliceerd werk. Hij legde  daarbij de nadruk op gedichten die – in ruime zin - zijn huidige (Zwolle) en zijn toekomstige woonplek (Terschelling) tot onderwerp hadden.Tijdens de pauze konden de meer dan 130 toeschouwers, genieten van woord-/beeld-/klankpresentatie ‘Gnijpend Gruimen’, waarin het hema ‘zee’ in woord, beeld en geluid tot uitdrukking werd gebracht.

Na de pauze vond de presentatie van de bundel ‘Close-Up’ plaats. Presentator Hans van der Steeg bood het eerste exemplaar aan de dichter en diens echtgenote aan.


Ruuds's echtgenote ontvangt het eerste exemplaar, daarna declameert de dichter uit zijn nieuwe bundelDaarna declameerde Knier,  tijdens een gevarieerde en wervelende performance, meerdere gedichten uit zijn nieuwe bundel. Dat het publiek onder de indruk geraakte, was mede te danken aan de bijzondere wijze waarop hij muzikaal werd begeleid door de musici Roy Kuschel (diverse fluiten, fujara, percussie), PéPé Kerpel (loops, soundscapes en percussie) en percussionist Johnny Fransz.


Respectievelijk Johnny Franz, PéPé Kerpel en Roy Kuschel

Het publiek drukte zijn waardering voor de voorstelling ruim uit door een gezamenlijke vrijwillige bijdrage aan KIKA (Kinderen Kankervrij).. Het bijeengespeelde bedrag – ad € 866,00 -  werd nog hoger door de verkoop van aan KIKA gerelateerde artikelen door de , tijdens de avond aanwezige KIKA-ambassadeurs.
De totale opbrengst ten bate van KIKA overschreed daarmee ruim de grens van € 1000,00.


De KIKA-collectebus werd goed gevuld. KIKA-artikelen vonden ruim aftrek.

  

Als je wilt reageren op de inhoud van deze site of op het werk van Ruud, neem dan contact op. Je krijgt beslist antwoord.